Warning: session_start(): open(/tmp/sess_lde8r281v6hj5qk6j3bjbi9f40, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/vhosts/lak.nl/httpdocs/index.php on line 4
LAK.NL overzicht van bedrijven in Nederland gespecialiseerd in de productie en het gebruik van LAK, verf en vernisproducten en de bescherming en bewerking van materialen

Zoek een bedrijf in


en soort op
plaats naam
zoek

Ik heb een lakbedrijf en ik wil:
een nieuwe gratis
suggestie aanmelden.
een nieuwe
advertentie opgeven.

 

Kernmerken van lak; duurzaam en verfraaiend

LAK is een beschermende laag die op producten wordt aangebracht. LAK bestaat uit een hars opgelost in een weekmaker/ een oplosmiddel. De basis van die hars kan zijn alkyd of een kunststof zoals acryl. Tegenwoordig worden er steeds vaker minder-milieubelastende lakken gemaakt zoals lakken op waterbasis en UV-uithardende lakken.

 
 

Omdat lak een beschermlaag vormt, wordt het voor vele doeleinden toegepast. Meest voorkomende lakken zijn; lakken ter bescherming van hout en industriële lakken zoals boot- en autolakken.

Van houtbewerking tot industriele lakken

De conditie van hout kan niet verslechteren door het dagelijkse gebruik (zoals slijtage en beschadigingen), maar ook door klimatologische oorzaken. Lak bestaat uit hars opgelost in een vloeistof en beschermt daardoor het hout tegen inwerking van invloeden van buitenaf. Door materialen een lakbewerking te geven zijn ze minder gevoelig voor krassen, beschadigingen, chemicalien etc. en worden ze daardoor duurzamer.
Voor het hout bewerkt wordt, dient dit eerst grondig gereinigd en voorbewerkt te zijn. Het hout moet smet, stof, vetvrij en goed glad gemaakt te worden zodat de vloeistof snel en gelijkmatig wordt opgenomen. Lak kan op diverse manieren aangebracht worden; met een roller, kwast, penseel, verfspuit of een airbrush.
Industriële lakken zoals botenlak en autolak etc. zijn om de duurzaamheid te verhogen, de producten minder krasgevoelig te maken en ze een showroom uiterlijk te geven. Lakken en pasta's voor herstellak en poetssystemen worden dusdanig samengesteld dat deze sneller verwerkt kunnen worden. Hierdoor wordt de gehele productiviteit van een productie unit verhoogd.
Doel van deze lakken is het voorkomen en verwijderen van krassen en het snel herstellen van verweerde laklagen. Lakfabrikanten ontwikkelen daarom steeds betere krasbestendige lakken en vernissen. Uitgangspunt daarbij is de ontwikkeling van een product met een hogere weerstand tegen krassen, slijtageverschijnselen, weersinvloeden maar die anderzijds ook minder milieubelastend zijn.


ISO, ARBO, gezondheid en milieu

Vaak is aan de buitenkant van een lakverpakking niet te zien wat de kwaliteit en de (mogelijke negatieve bij)gevolgen zijn van het gebruik. Toch is het verstandig hier bij stil te staan. ISO certificering geeft een waarborg over het productieproces van de fabrikant. De certificering staat voor een standaardisering van de productie die moet garanderen dat het product van de fabrikant in principe altijd dezelfde kwaliteit/ kenmerken bezit.

Omdat in veel lakproducten een oplosmiddel gebruikt wordt, kan onzorgvuldig gebruik nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en het milieu. Fabrikanten proberen daarom lakken te ontwikkelen die minder bezwaarlijk zijn voor zowel de gebruiker als het milieu. Om nadelige bijwerkingen te voorkomen, is het raadzaam eerst advies in te winnen bij de producent over hoe het product te gebruiken, voorbewerking, gebruik van afzuiginstallaties, ventilatie, veiligheidsbrillen, beschermmaskers voor ademhaling etc.

Door het gebruik van een oplosmiddel staan werknemers bloot aan Vluchtige Organische Stoffen (hierna VOS). Om de gezondheid van werknemers die met lak of vernis werken te beschermen is de ARBO wetgeving op dit punt met name gericht op het voorkomen van de aan oplosmiddelen gerelateerde ziekte OPS. Wat dit punt betreft is lak veiliger dan beits, omdat de blootstelling bij beits heviger is (na het aanbrengen moet het geheel nog handmatig uitgewreven moet worden).


Minder milieu belastende LAKKEN: UV-uithardende en watergedragen lak

Omwille van de gezondheid van de werknemers en het milieu, zoekt de industrie continu naar oplosmiddelarme alternatieven voor de productie van lak. Er zijn al alternatieven maar het nadeel hiervan is dat de productiekosten soms hoger zijn of dat er nog technische knelpunten zijn.
UV-uithardende lak. In deze lak zit geen oplosmiddel meer omdat het bindmiddel zelf al vloeibaar is. Zodra de lak met UV-licht wordt bestraald (nadat het is aangebracht), ontstaat er een vaste laklaag. Andere voordelen zijn de snelle droging en dat deze lak dezelfde eigenschappen heeft als traditionele lak. Nadeel is echter dat de lak alleen met een wals aangebracht kan worden, dus op vlakke delen die pas na het lakken geassembleerd kunnen worden. Gezien deze verwerkingstechniek is dit eigenlijk alleen rendabel bij een flink productievolume.
Watergedragen lakken zijn een tweede alternatief die al veel gebruikt wordt in de hout- en meubelindustrie. Gebruik van deze lak vereist wel nauwkeurige voorbereiding; schuren, drogen en voorbewerken van het materiaal en de spuit apparatuur (olie en water verdragen elkaar namelijk niet). De resultaten met deze lak zijn afhankelijk van de ondergrond waarop ze worden toegepast . Nadeel van watergedragen lakken is dat ze minder slijt en krasvast is en vaak minder goed tegen chemicalien kan in vergelijking met traditionele lak.

LAK.NL is een onafhankelijk portal met een overzicht van lakfabrikanten en bedrijven in Nederland die gespecialiseerd zijn in de productie, bewerking, gebruik en behandeling van lak en vernis.Terug


 

InternetAdres © 2007


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_lde8r281v6hj5qk6j3bjbi9f40, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0